Rekonštrukciu námestia by mali dokončiť v novembri

18.10.2011 Spišská Nová Ves

Spišská Nová Ves 18. októbra (TASR) – Rekonštrukciu námestia v Spišskej Novej Vsi by mohli ukončiť v novembri. Potvrdil to dnes vedúci odboru výstavby na Mestskom úrade v Spišskej Novej Vsi Jozef Gonda. „Práce sa začali v máji, termín ukončenia pripadá na záver novembra, priebeh prác naznačuje, že termín bude dodržaný,“ povedal.
Mesto získalo na rekonštrukciu námestia finančné prostriedky z Európskej únie. Celkové náklady sa vyšplhali na zhruba 1,6 milióna eur, z čoho 5 percent spolufinancuje mesto. „Z týchto prostriedkov sa snažíme zrekonštruovať časť spevnených plôch, komunikácie, chodníky, zvýšili sa nám aj prostriedky na obnovu parku,“ doplnil Gonda. Na námestí vznikne aj nový cyklistický chodník, doplnila sa aj zeleň a drobná architektúra. Súčasťou stavby je aj rekonštrukcia verejného osvetlenia, ktorá je už vo finálnej fáze.
V rámci rekonštrukcie sa obnovili aj spevnené plochy, ktoré neboli obnovované 50 rokov. „V podkladových vrstvách sme našli aj vodovod z roku 1912, jeho výmena nám priniesla zdržanie prác, bolo treba venovať sa aj prekládke telekomunikačného káblovodu, ktorý bol výškovo na rovnakej úrovni ako spevnené plochy,“ doplnil Gonda. Stavbári sú už vo finálnej fáze povrchových úprav, kládla sa prvá vrstva komunikácie a položená je už aj časť chodníka.
Rekonštrukcia sa týka len časti Zimnej ulice, v pláne je obnova celej Zimnej ulice až po Redutu. „Projektovo máme pripravenú rekonštrukciu celého námestia, všetko závisí od financií. Predpokladáme, že z Regionálneho operačného programu sa nám už nepodarí získať financie,“ zdôraznil Gonda. Podľa neho je dokončenie obnovy námestia otázkou výšky mestského rozpočtu.
 

Vyberte región

mark